top of page

Unelmista teoiksi

Päivitetty: 25. marrask. 2020

Tervetuloa blogiini, jossa seuraavien vuosien aikana pääsette kanssani seuraamaan kuinka unelmieni koti muuttuu visiosta todeksi. Olen jo vuosia haaveillut oman kotini, oman paratiisini luomisesta, jossa saan toteuttaa talon kokoisen taideteoksen. Tämän blogin myötä haluan dokumentoida koko rakennusprosessin, sekä levittää tietoa, innostusta ja inspiraatiota blogini aiheista kiinnostuneille.

Nettiä ahkerasti selatessa miellyin erityisesti cob- (joka on savi-olki-hiekkaseos), sekä savi-olkipaali-rakentamiseen, sillä savesta voi muovata miltei mitä vaan. Inspiroiduin etenkin Länsi Walesin Lammas-ekokylään rakennetun hobitti-talon pehmeästä, luontoa mukailevasta muotokielestä, ja siitä, että talo on rakennettu pitkälti käsityönä paikallisista ja kierrätetyistä materiaaleista, pienellä budjetilla. Harmikseni en löytänyt tiedon ja inspiraation janolleni tyydytystä suomalaisista blogeista ja suomalaisia vastaavia projekteja en ole löytänyt. Usein kuulen kysyttävän, että sopiiko savi ja olkipaali Suomen ilmastoon. Asiaan kevyesti perehtyneenä sanoisin, että savi-olkipaalitalo sopii mainiosti etenkin tänne pohjoiseen. Olkipaalilla on lukemani mukaan nimittäin erittäin hyvä eristävyys ja savi-olkipaaliseinä hengittää, joten home-ongelmia ei tule, ellei olkipaali pääse kastumaan.

Tavoitteenani on rakentaa noin 50-70m2 sähkötön, puulla lämpiävä savi-olkipaalitalo omalla sadevesikeräysjärjestelmällä. Tämän lisäksi pihapiiriin tulee kompostikäymälä ja mahdollisesti kylmäkellari, sekä toivottavasti kukoistava ja satoa tuottava puutarha. Materiaalit haalin seuraavassa toivejärjestyksessä: tontilta, ympäröivästä luonnosta, roskalavoilta, kirppareilta ym. Kaupasta ostan vain sen mikä on välttämätöntä. Koordinoin koko projektin itse.

Lähtötilanne on puolen hehtaarin kokoinen, kallioinen metsätontti ja alustava budjetti 10000 euroa. Tästä tämä lähtee!

Tämähän on aivan käsittämättömän suuri projekti! Tiedostan urakkani haastavuuden ja suuren mittakaavan ja välillä kokonaisuutta on itsenikin vaikea hahmottaa. Toivon, että blogini myötä projektini alkaa hahmottumaan ja jäsentymään niin itsellenikin, kuin teille lukijoille paremmin, pieni palanen kerrallaan. Pyrin päivittämään projektini kuulumisia tänne blogiin vähintään kerran kuussa. Pysykää kuulolla, ensi kertaan!

31 katselukertaa0 kommenttia
bottom of page