top of page

Talo hahmottuu

Päivitetty: 17. huhtik. 2021

Olen luonnostellut mahdollisia unelmataloni pohjapiirroksia jo vuosien ajan. Olen kuvitellut ja visualisoinut miltä erilaiset tilat voisivat tuntua ja näyttää. Visualisoinnin ja ideoinnin korvaamattomana apuna on toiminut netin, etenkin Pinterestin kuva-arkistot, jossa oikeita hakusanoja syöttämällä löytyy sivukaupalla inspiroivia kuvia. Noin kuukausi sitten kun tajusin, että on vihdoin tosi kyseessä, haravoin jälleen kerran nettiä löytääkseni inspiraatiota ja vinkkejä. Parhaimmassa tapauksessa löytäisin valmiin pohjapiirrosmallin, joka säväyttäisi minua. Löysin tälläisen:


Tässä pohjapiirroksessa pidän pyöristetystä, epäsymmetrisestä, luonnonmukaisesta muotokielestä. Talon huoneita ei erottele seinät, vaan jokainen tila on kuin kupla ja yksi tila johtaa saumattomasti seuraavaan. Olen kokeillut hahmotella myös pyöreän talon pohjapiirustuksia, mutta en ole saanut tilaa jaettua tai huonekaluja aseteltua paperille, niin että todella pitäisin lopputuloksesta. Haluan olla 100% innoissani taloni hahmotelmasta jo paperilla, jotta jaksan ja haluan hiota, laskea, piirtää, kuvitella ja rakentaa sitä monta vuotta.


Löytämääni pohjapiirrosta käytin pohjana ja muokkasin siitä monien työstämisvaiheiden kautta itselleni sopivan. Seuraavassa kuvassa on viimeisin versio.Taloni tulee seisomaan kallion päällä, kiviperustuksilla. Kuvassa näkyvät mustat pallot ovat kattorakenteen kantavat pilarit, joista 6 tulee kannattelemaan myös seinää ja 4 tulee seinärakenteen ulkopuolelle. Reiluja räystäitä voin käyttää esimerkiksi kylmäsäilytystiloina ja ne suojaavat sateelta ja eroosiolta ulkoseinän savirappausta. Talon itäseinustalle, etuovelle haluan rakentaa reilua räystästä hyödyntäen kylmän eteistilan. Kattorakenteeksi olen valinnut pyöröhirsisen reciprocal-katon ja kattopinnaksi sammalen. Reciprocal-viherkaton esittelen tarkemmin omana postauksena, mutta esimerkiksi täältä löytyy yhden reciprocal-katon rakennusprosessin esittely: http://www.theyearofmud.com/2008/11/26/how-to-build-a-reciprocal-roof-frame/


Lämmitetyn tilan pinta-ala on noin 40m2, plus yläparvien makutilat ja ulkoseinän paksuus on noin 50cm. Olohuoneen ja ruokailutilan etelään suuntaville seinustoille tulee kauniita syviä ikkunapenkkejä tai -lautoja ja siinä huonekorkeus tulee olemaan 3-4 metriä. Eteläseinustalta aukeaa ovi kasvihuone/aurinkoterassille, josta aukeaa ovi tai kaksi ulos.


Talon sydämmessä on savinen tai vähintään savella rapattu lämmityskompleksi. Olohuoneeseen haluaisin avo- tai isoilla lasiovilla varustetun varaavan takan, jonka yhteydessä lämpenisi myös tiski/pesuvedet. Keittiöön haluan puulla lämpiävän hellan ja uunin, esimerkiksi rocket-stove rakenteella, jolloin ylimääräinen lämpö ohjautuisi putkea pitkin olohuoneen lämpöpenkiin. Talon pesuvedet tulevat olemaan sadevettä. Viimeisimpien pohdintojen ja keskustelujen pohjalta olen päätynyt ratkaisuun, jossa sadevesi johdettaisiin ulkona olevaan tankiin, josta käsin kantamalla täyttäisin sisällä olevat kuuma- ja kylmävesitankit. Tankeista vesi valuisi painovoimalla, putkia pitkin keittiön hanaan.


Päärakennuksen lisäksi pihapiiriin tulee pieni savimaja kompostikäymälällä ja puuvajalla. Oikealla on tämän rakennuksen pohjapiirros.


Kuten päärakennuksen pohjapiirroksessa, tähän kuvaan on merkitty katton tukipilarit. Savimajassa tukipilareita on vain neljä, joitten varaan asetetut palkit muodostavat neliön. Myös tähän rakennukseen tulee sammal-reciprocal-katto, joka muodostaa halkaisijaltaan 6-7 metrisen ympyrän.


Savimajan seinät on paksuudeltaan vain noin 10-15 cm. Suunitelmani on rakentaa kaarevat seinät cob-seoksella (savi, hiekka, kuitu), joiden tukirakenne on punottu ohuista oksista.


Kompostikäymälään olen pohtinut ratkaisua, jossa olisi yksi keräysastia kuiville jätöksille ja toinen pissalle. Tämä helpottaisi kompostin kosteustasapainon hallintaa ja pissa olisi helposti käytettävissä esimerkiksi tomaattien tai muitten kasvien lannoitukseen.


Kuten päätalossa pesuvesi tulee olemaan sadevettä, jonka todennäköisesti kannan vessaan. Kuivakäymälään tulisi vanhanaikainen kulho ja vesikannu, ellen keksi helppoa, toimivampaa systeemiä.


Tässä kaikki tältä kertaa! Kommentteja ja kysymyksiä saa kirjoittaa alla olevaan viestikenttään.

32 katselukertaa0 kommenttia
bottom of page