top of page

Sammalta eristeeksi

Päivitetty: 17. huhtik. 2021

Sammal on perinteinen eriste Suomessa, jota on käytetty etenkin hirsiseinissä. Toivo Rautavaaran kirjassa Mihin kasvimme kelpaavat mainitaan seinäsammalesta, että ' seinäsammal on saanut nimensä siitä, että sillä on yleisesti tilkitty rakennuksissa seinähirsien välejä ja rakoja.' Rautavaaran kirjassa esitellään seinäsammalen lisäksi rahka- ja karhunsammal. Sammalen käytöstä ylä- ja alapohjien eristeenä olen löytänyt vain niukasti tietoa.


Kaipasin vastauksia kysymyksiin kuten:

1. Onko sammal toimiva eriste ala-/yläpohjassa?

2. Mikä sammal on paras tähän tarkoitukseen?

3. Kuinka paksu kerros sammalta tarvitaan ja miten se asetellaan?

4. Miten sammal kerätään, kuivataan, varastoidaan?

5. Mitä muita kerroksia ala-/yläpohjassa on hyvä käyttää sammalen kanssa?


Näiden kysymysten kanssa käännyn omavaraisgurun Lasse Nordlundin puoleen. Sain häneltä paljon hyviä neuvoja ja myöhemmin löysin netistä hänen julkaisemansa kirjoituksen aiheesta. Se löytyy täältä:


http://omavaraopisto.fi/wp-content/uploads/2017/12/Sammaleen-k%C3%A4ytt%C3%B6-eristeen%C3%A4.pdf

Tämä kesä on ollut kyllä erinomaista sammalen keräykseen, ellei sitten liiankin kuivaa, sillä osittain sammal murenee rutikuivana. Olen kerännyt sammalta pahvilaatikoihin ja pussilakanoihin. Viimeisimpänä sain hyödynnettäväkseni vanhan purjeen, josta ompelen 1/4 kuution kokoisia säkkejä.

En ole vieläkään aivan varma kuinka puhdasta sammalta kannattaa tai on mielekästä poimia. Tarvitsen sammalta kuitenkin noin 40 kuutiota, jos en muuta eristettä meinaa käyttää. Eli 160 säkillistä. Viimeisimpänä tapana olen poiminut seinäsammalta tuppaina tai yksitellen ja puhdistanut siitä enimmät roskat pois.


Tässä vastaukset kysymyksiini tämänhetkisillä tiedoillani, jotka pohjautuvat vielä luettuun, ei kokemukseen:


1. Onko sammal toimiva eriste ala-/yläpohjassa?

Kyllä on. Erittäin hyvä, lähentelee selluvillan eristysarvoa. Kuulema sammal ei ole jyrsijöitten suosima pesämateriaali, eikä se homehdu helposti.


2. Mikä sammal on paras tähän tarkoitukseen?

Seinäsammal on ilmeisesti paras. Välillä minulla mukaan tulee myös muutamia kynsisammalia.


3. Kuinka paksu kerros sammalta tarvitaan ja miten se asetellaan?

Nordlundin kirjoituksista luin, että noin 40 cm alapohjaan ja 60 cm yläpohjaan. Siellä myös asettelusta.


4. Miten sammal kerätään, kuivataan, varastoidaan?

Keräään itse siis suoraan metsästä pussiin kuivana ja varastoin jokseenkin hengittävissä pusseissa kylmässä varastotilassa.


5. Mitä muita kerroksia ala-/yläpohjassa on hyvä käyttää sammalen kanssa?

Hahmottelin tälläisen yksinkertaisen kuvan, josta saa idean alapohjan kerroksista ja materiaaleista, joita haluaisin käyttää.


Nyt lähden takaisin keräämään! Tässä on työmaata hetkeksi... Tämä kaunis mätäs muuttuu hitaasti, mutta varmasti vielä kukoistavaksi puutarhaksi omena- ja kirsikkapuineen. :)


5 katselukertaa0 kommenttia
bottom of page