Uusi vuosi saapui ja ryhdyin tositoimiin puiden kaadon merkeissä!
Valikoin kaadettavat puut kolmen periaatteen mukaan:
1) Rakennusten ja tien kohdilta
2) Länsi-/etelärinteeltä pois varjostamasta
3) Rakentamiseen muuten juuri sopivat puut
Kaikki kaatamani puut pyrin käyttämään mahdollisimman tehokkaasti latvasta tyveen rakentamisessani.
Olen kuullut ja lukenut, että talvi on parasta aika puiden kaatoon. Muun muassa Panu Kailan Talotohtori-kirjassa kerrotaan, että etenkin havupuut on paras kaataa talvella. Tonttini puusto on enimmäkseen mäntyä. Tarkkaa kuukautta tai lämpötilaa ei kirjassa mainita, vaan tärkein syy lienee olla, että lahottaja sienten itiöitä ja lahottaja hyönteisiä on talvisin vähemmän liikkeellä. Puu myös ehtii jo kevät-talvella kuivahtaa, ennen lämpimiä kevät- ja kesäsäitä, jolloin puu kuivuu hitaammin ja muun muassa halkeilee vähemmän.
Kailan kirjassa lyhyesti esitellään myös, kuinka kuunkierron vaikutusta on perinteisesti pidetty merkittävänä tekijänä kaadetun puun laadun kannalta. Yksinkertaisena ohjenuorana oli, että alakuun aikaan kannattaa kaataa. Alakuun, eli vähenevän kuun aikaan, nesteet vetäytyvät alaspäin, eli puun juuriin, jolloin puun laatu on parempaa. Muista lähteistä lukiessani, kuten Kuun vaikutus (Paungger ja Poppe) -kirjassa en pysynyt logiikassa mukana. Olen päättänyt, että minulle ensimmäinen sopivin ajankohja on tammikuu, vähenevän kuun aikaan, eli 8.-16.1.
***
Viime viikonloppuna 12.1.-13.1. järjestin puunkaatotalkoot Livonsaarelais-ystävieni kesken. Saimme kaadettua lähes kaikki puut tulevan tien paikalta. Pääsin ensimmäistä kertaa elämässäni kaatamaan puita sekä moottorisahalla, että käsivoimin justeerilla. Oli ihmeellistä ja hämmentävää olla projektikoordinaattorina työssä, josta minulla on olemattomasti kokemusta. Oli hankalaa edetä järjestelmällisesti ja olen hyvin kiitollinen, että minulla on ystäviä, joilta saan oppia ja vinkkejä.
Vaikeaa oli myös arvioida mihin mikäkin puunrunko voisi sijoittua talossa tai mökissä. Tämä oli oleellinen tieto heti alussa, jotta rungot saatiin sahattua oikean mittaisiksi pätkiksi ja helpommin siirrettyä valikoituun paikkaan kuivumaan. Tässä on laatimani lista talon ja mökin kantaviin kehikkoihin tarvittavista pyöröhirsistä:
TALO
Runkotolpat (pysty)
- 9 kpl RT x 5m (joista 2 täysin seinärakenteen ulkopuolella)
- 2 kpl RT x 5,6m
Yläjuoksuhirret (vaaka)
- 8 kpl YJ x 3,5m
- 3 kpl YJ x 3m
Reciprocal frame (kattorakenne)
- 9 kpl RF x 6,5m
- 1 kpl RF x 6m
- 1 kpl RF x 4,5m
+ Charlie stick, johon reciprocal kattohirret tuetaan kokoamisvaiheessa
- 1 kpl CS x 8m
MÖKKI
- 4 kpl MRT x 2,5m (mökkirunkotolpat)
- 4 kpl MYJ x 3,7m (mökkiyläjuoksu)
- 8 kpl MRF x 4,2m (mökkireciprocalframe)
- 1 kpl CS x ? (charlie stick)

Ensimmäisessä kuvassa näkyy talkoiden valmis tulos (keskeneräisiä jäi vielä paljon). Pätkityt, kuoritut ja merkatut hirret saavat tässä kuivua vähintään vuoden ajan.

Toisessa kuvassa on talkoitten aikana raivattu tienpaikka. Saattaa olla, että joudun kaatamaan vielä muutaman puun lisää. Tielle raivattavan alueen leveydeksi on minulle suositeltu 5 metriä.
***
Juuri kuluneen viikonlopun aikana jatkoin yksin puitten kuorimista ja paikalleen siirtämistä. Hirsien työstö on kyllä mikä mahtavin 'full-body-workout' ja hiki valui tänään -15 asteesta huolimatta! Hirsien siirrossa sai kokea omien lihasvoimien heikkouden ja hiljaisessa metsässä oli terapeuttista yksin tuskailla kovaan ääneen.

Puitten kaadon, kuorimisen ja siirron merkeissä menee varmasti vielä helmikuu. Hauskaa!