top of page

Perustukset, keskitolppa ja alimmat lattiahirret

Päivitetty: 4. heinäk. 2021

Vitsin hienoa! Talon rakentaminen on alkanut! :D


PERUSTUKSET

Perustukset piti tehdä jo viime keväänä ja sitten syksynä, mutta nyt huhtikuussa 2021 perustuskivet saatiin paikoilleen. Eikä itse kivien siirtelyssä lopulta mennyt kuin kolmisen tuntia. Siirtämisen teki rakennuskonsulttini Esa ja raktorin kyydissä keikuskeli myös rakennuspuuhista hyvin innostunut Nella-koira.


Kuten ehkä aiemmasta blogista muistatte, olin merkannut jokaisen kiven paikan kallioon punaisella pellavaöljymaalilla. Nyt tehtävämme oli valikoida jokaiseen kohtaan mahdollisimman sopivan korkuinen kivi, jotta talon rakentaminen voisi alkaa edes hieman tasaisemmalta alustalta.

Alla olevassa kuvassa näkyy kaikki kivet paikoillaan.Olen valinnut talolleni siis luonnonkivi perustuksen. Talo tulee lepäämään koko painollaan kivien päällä ja osaan kivistä porasin reijät harjateraksille, jotta talo olisi osittain kiinni perustuksissa ja myös, että rakentaminen olisi helpompi aloittaa. Talo tulee olemaan reilusti irti kalliosta, joka takaa hyvän tuulettuvuuden.


Tässä minä poraan kallioon reikiä. Ensimmäinen meni vinoon, kuten kuvassa näkyy, mutta ei se mitään, kyllä se silti toimii. Porasin noin 7 cm syvyisiä reikiä, paitsi keskitolpalle, jolle porasin noin 20 cm.


Tässä alla on piirtämäni rakennekuva perustuksista, keskitolpasta, sekä alimmista lattiahirsistä. Kuvasta hahmottaa myöskin joitain maastoon liittyviä seikkoja, kuten ongelmallisen lammikon pohjoispuolella, jolle täytynee tehdä jotain, sekä kallion kohoamisen, jota hyödynnän tulisijan perustuksessa.KESKITOLPPA

Kun olin saanut harjateräkset kiviin, pyysin puolisoni apuun ja nostimme yhdessä keskitolpan paikoilleen. Keskitolppa tulee olemaan yläkertaparven kannattava pilari ja siihen tulen rakentamaan myös portaat. Keskitolpan pituus on 300 cm; sillä ajatuksella, että alakerran korkeus on 240 cm ja alapohjalle on varattu 60 cm.


Tyhjensimme yhdessä myös joitain kuoppia vedestä, mudasta ja kasvillisuudesta ja tasoitimme niitä murskeella. Kaadoin vedet ja humukset vadelmille, jotka istutin tontilleni kokeeksi. Saatte nähdä tuleeko niistä vielä vadelmia! :)


ALIMMAT LATTIAHIRRET

Oli hirmuisen palkitsevaa ottaa käyttöön yli kolme vuotta sitten kaatamiani runkoja. Kannoimme ja 'hii-oppasimme' puolisoni kanssa rungot säteittäin keskitolpan ympäri. Sitten minä leikkasin ja veistin hirret sopiviksi keskitolpan kohdilta, sekä porasin tarvittaviin kohtiin reijät harjateräksille. Kiinnitin hirret yksinkertaisesti 12,5 cm pituisilla nauloilla keskitolppaan.


Hirret tulevat minimessän 50 cm yli kivien/harjaterästen, johon tulee lepäämään olkipaaliseinä. Tästä rakenteesta kuvia sitten myöhemmin.


Alimmat lattiahirret ovat vielä hyvin epätasaiset. Tulen tasoittelemaan alapohjan korkeuseroja hieman savella, mutta eristekerroksen paksuus tulee vaihtelemaan, minimi on 40 cm. Tasaan talon lattian sitten vasta lattianiskoilla.


Tässä kaikki tältä erää. Alla vielä yksi kuva talon tilanteesta 2.5.2021, mutta jo tänään talo näyttää erilaiselta. Joten, Stay Tuned! - paljon lisää on tulossa!45 katselukertaa0 kommenttia
bottom of page