top of page

Mökin perustukset

Päivitetty: 17. huhtik. 2021

Elokuussa sain rakennettua mökkini perustukset. MÖKKI on se rakennus johon tulee kompostivessa sekä puuvaja ja TALO on se isompi lämmitettävä rakennus, jossa voi asua. Mökki on minun 'harjoitusrakennus', jossa pääsen opettelemaan rakentamista ja testaamaan rakennusratkaisuja, joita tulen myöskin talossa käyttämään.


Mökin perustukset tein kivestä. Ensimmäiset suuret kivet kaverini Esa siirsi puolestani Bobcat-kaivurilla paikoilleen. Esa sitten jätti Bobcatin tontilleni ja huikkasi vain, että 'voithan sinäkin sitä ajaa.' Hui! -ajattelin. 'Enhän minä sellaista osaa ajaa.' Kului muutamia päiviä tai ehkä viikko, jonka jälkeen totesin itselleni, että ei tämä rakentaminen etene, jos en itse tee. Pyysin kaveriani Karlia opastamaan Bobcatin alkeissa ja siitä se lähti. Kaivurin ajaminen ei ole vaikeaa, mutta isojen kivien siirtäminen, koneen voiman arvioiminen ja epätasainen maasto tekee ajamisen välillä melko haastavaksi ja pelottavaksikin.


Eräänä päivänä kävi niin, että Bobcatistä loppui polttoöljy. Enhän minä tietämättömänä tunnistanut varoitusmerkkejä, varsinkin kun polttoainevalo ei toimut. Käynnistelin kaivuria useamman kerran ennenkuin se sitten tyystin sammui. Kesti noin viikko, että Bobcat saatiin taas käyntiin. Korjaus vaati uuden polttoainesuodattimen, jonka tilasin. Kaikkea sitä pääseekin opettelemaan ja kiinnostukseni koneita kohtaan on hieman herännyt, vaikka käsityökalut ovat edelleen enemmän minun juttuni.Perustuskiviä tuli Esan raivaamasta tienpohjasta ja tonttini sammalkuopasta, josta haluan kivet pois ja hevosenlantaa tilalle, jotta voin istuttaa siihen ehkä omenapuun. Pienempiä kiviä kannoin käsin ja kottikärryillä lähiympäristöstä ja ilokseni sain siihen myöskin paljon apukäsiä ja henkistä tukea. Kivien nostaminen oli työnä taaskin melkoista hikijumppaa ja rrr-päitä päästävää, omien etenkin fyysisten rajojen koettelemista.


Alla olevissa kuvissa näkyy perustuksien kehitys. Tulen vielä muuraamaan kivimuurin savella, ja mökin keskelle sekä huussin tyhjennysoven ympärille tulee pienemmistä kivistä myös muuri.Seuraavassa postauksessani tulen kertomaan mökin rungon rakentamisesta. Rungon rakennus on jo hyvässä vauhdissa ja toivon saavani katon päälle vielä ennen talven loskia ja lumia.

14 katselukertaa0 kommenttia
bottom of page