top of page

Loitsukallio vaipuu talvihorrokseen

Päivitetty: 17. huhtik. 2021Syksy on tullut ja kylmäkin jo on. Rakennustyömaalla olen laittanut kesähanskat tiskiin ja hyvästellyt Loitsukallion. Mökkeröinen on peitelty ja suojattu talven tuiskuja vastaan. Olo on kiitollinen, sillä kesä on ollut aivan mahtava. Olo on myös haikea ja olen levon tarpeessa. Tämän talven käytän todellakin akkuja lataillen! Koen suurta siunausta, että olen saanut tänä vuonna jakaa tätä eloa ja unelmaani lukuisten ystävien, Euroopan matkaajien, maailmanmatkaajien, puolisoni, perheeni ja yhteisökyläläisten kanssa. Kiitos.


Näin alkusanojen jälkeen, jotka sopisivat hyvin myös loppusanoiksi kerron vielä viime kuukausien työmaauutiset.


PULLOTIILISEINÄ

Tämä oli mökin ehdottomasti työläin seinä. Pullotiiliseinää aloittaessani en antanut kenenkään apureistani rakentaa seinää. Tämä oli varmasti hyvä, sillä työtekniikkani kehittyi uppoutuessani tähän työvaiheeseen. Kun seinää oli enää noin 1/4 jäljellä halusin siirtyä jo rappaamaan ulkoseiniä, joten annoin apureitteni rakentaa pullotiiliseinän loppuun.


VESSAN LATTIA

Lattian rakentaminen oli helppoa ja sujuvaa. Ainoastaan sisäänkäynnin kohta oli haastava. Lattialaudat meinasivat myös loppua kesken. Valmis vessan lattia helpotti suuresti seinien rakentamista, eikä tarvinut enää jatkuvasti varoa putoamista. Jätin lattian vielä maalaamatta ja suojasin sen pahvilla ja muovilla.


KATON REUNAPUUT JA TERVAUS

Tämän työvaiheen delegoin kokonaan eräälle apuripariskunnalle. Katon reunaan kiinnitettiin lautareunus, jotta sammal ei valuisi alas. Katon pinnan ja laudan alareunan väliin jätettiin kuitenkin rako, jotta vesi pääsee helposti katolta pois. Koska katto on melko muhkurainen, suurimpiin rakoihin naulattiin juuttikangasta. Lahoamisen estämiseksi reunalaudat tervattiin. Tämä täytti työmaan ihanalla tervan tuoksulla! Ensi vuoden puolella on tarkoitus vielä huolitella kumikatteen reuna ja asentaa ainakin strategisiin paikkoihin rännit.


SAMMALKATTO

Tähänkään työvaiheeseen en osallistunut, sillä keskityin rappaamiseen. Apurijoukkoni nosti sammalen mättäinä metsästä suurelle puulevylle ja yksi heistä taitavasti taspainotellen kantoi levyn tikkaita pitkin katolle. Samallen asettelussa meni varmaan vain kolmisen tuntia ja Voilá! katto olikin yhtäkkiä vihreä. Sammalkaton valmistuttua seurasi sopivasti sateinen viikko ja toinen ja kolmaskin. Täydellistä sammalen juurtumiselle!


LAVUAARIKAAPPI

Tälläinen kaapin raakile valmistui myös apureitteni toimesta. Tähän olen suunnitellut jonkinlaista mosaiikkipintaa ja kankaista verhoa 'oviksi'. Myös lavuaarin putkityö ja vesisysteemin suunnittelu ja toteutus jää ensi vuoteen.
PUUTARHAPENGERRYSTÄ

Vessan ovelta on tällä hetkellä noin metrin hyppy maahan, joten tämän pengerryksen idea on nostaa maanpinta ylemmäs. Näin vessaan tarvitaan ehkä vain yksi porras. Koko talon edustalle visioimani puutarha tulee pengerryksiin. Tämän pienen muurin rakentamiseen meni noin kaksi kuutiota kiviä ja tiiltä.


SAVIRAPPAUS

Tässä työssä pääsin flow-tilaan. Oli mahtavaa kokea sellaista nautintoa savilaastia levitellessä, sillä sitä sain tehdä paljon ja vielä enemmän jäi ensi vuodelle. Savilaastin olin onnekseni saanut naapureiltani lahoituksena, joten minun ei tarvinut huolehtia laastin sekoittamisesta. Tämä nopeutti rappaukseen ryhtymistä huomattavasti. Seiniin tuli saven kuivuessa pieniä halkeemia, mutta nämä tulevat jäämään piiloon kalkkimaalin alle. Viimeiset tämän vuoden rappaukset tein sormet sinisinä syyskuun viimeisinä viikkoina, jolloin totesin, että talvi on tulossa. Näin loput rappauksista saivat jäädä ja apurin avulla siivosimme, järjestelimme ja suojasimme koko työmaan ja mökkeröisen talveksi.

Voi olla, että ensi vuonna blogini siirtyy video muotoon. Ensi vuoden urakka on tätä vuotta suurempi, sillä ison talon rakennus alkaa! Palaan asiaan ja Loitsukalliolle ensi keväänä.

Levollista talvea! <3

32 katselukertaa0 kommenttia
bottom of page