top of page

Kurpitsansiemenvoi

Kasvatan joka vuosi puutarhassani suuret määrät monen moisia kurpitsoja. Kurpitsa on aivan loistava kasvi; sen pitkäikäisyyden, monikäyttöisyyden, sekä helppokasvuisuuden ansiosta. Se on minulle yksi omavaraistalouden tai (toinen hieno termi) kiertotalouden tärkeimpiä kasveja. Ruuanlaiton yhteydessä otan kurpitsoista talteen kaikki täysikasvuiset siemenet, jotka kuivattua säilytän lasipurkeissa. Otan siemenista aina osan talteen seuraavan vuoden kurpitsoja varten, mutta siemeniä tulee valtavasti!


Tänä vuonna ensimmäistä kertaa, keksin valmistaa kurpitsansiemenistä voita. Olen koko ikäni syönyt pähkinävoita, mutta tämä kurpitsansiemenvoi on omavarainen vaihtoehto tälle herkulle. Voin valmistaminen on tosin hyvin työlästä ja sopii käsin valmistettuna ainoastaan 'slow life' elämäntyyliin. Kurpitsansiementen kuoriminen ja jauhaminen on miellyttävä iltapuhteeksi sopiva askare, vaikka takkatulen tai kynttilänvalon ääressä.


Ja jotta saatte käsityksen mitä tarkoitan aikaa vievällä, niin kerron, että minulla meni noin 30 tuntia valmistaa noin kolme desilitraa valmista voita. :) Kolmeen desilitraan voita menee noin 1,5 litraa kuorillisia siemeniVOIN VALMISTAMINEN


1. Kuori kuivat kurpitsan siemenet. Käytin tässä apunani kuorimaveistä, jolla pehmeämmän reunan saa viestettyä auki. Sitten kynnellä (tässä pitkät kynnet ovat eduksi) avaa kuoret siemenen ympäriltä.


2. Levitä siemenet uunipellille ja ripottele sekaan hieman suolaa (jos haluat suolaa voihin). Paahda siemeniä uunissa noin 160°C muutama minuutti. Itse vahdin siemeniä tarkasti! Olisi ollut hirveää jos kovan työn tulos palaisi.3. Jauha siemenet käsin tai koneella. Koneella toki tulee nopeammin valmista, mutta itse halusin kokeilla käsinjauhamista. Käytin japanilaista jauhantakulhoa, josta käytetään nimeä suribachi. Minulla meni 3 dl jauhamiseen kokonaisuudessaan noin 2 tuntia. Hyvä käsi reeni!

Olin huomaavinaan, että jauhaminen käy nopeammin, kun jauhettava on lämmintä. Pidin jauhoksen lämpimänä laittamalla tarvittaessa koko suribachin sisältöineen uunin lämpöön.4. Lusikoi tiiviisti valmis voi esim. lasipurkkiin ja säilytä huoneenlämmössä.
Voilà!


Kovan työn tulos.

On sen arvoista.

Tässä on energiaa.

Ja makua.

Herkkua!40 katselukertaa0 kommenttia
bottom of page