top of page

Koiranputki

Viime keväänä opin tunnistamaan uuden villivihanneksen, nimittäin koiranputken ja huomasin ilokseni, että takapihamme on täynnä tätä kasvia! Koiranputki on yksi ensimmäisistä kevään villivihanneksista ja siksi juuri nyt hyvin ajankohtainen. Koiranputki on monipuolinen vihannes ja muistuttaa maultaan porkkanan naattia, tämä on loogista, sillä Koiranputki kuuluu samaan heimoon kuin porkkana. Koiranputkea voi käyttää kypsennettynä pinaatin tavoin tai raakana salaatissa. Itse tykkään valmistaa siitä raakana salaattimuhennosta muiden villivihannesten ja yrttien kera, maustettuna öljyllä ja balsamicolla. Haluaisin myös kokeilla sitä kuivattuna ja valmistaa siitä Villi Yritti Suolaa.


Koiranputkea poimiessa on erittäin tärkeää tunnistaa se oikein! Nimittäin Suomen luonnosta löytyy ainakin kolme sitä muistuttavaa myrkkykasvia!


Tässä alla nyt muutama kuva pihallamme kasvavasta Koiranputkesta.


Kerron seuraavaksi lyhykäisyydessä joitain myrkkykasvien tunnusmerkkeja ja eroja Koiranputkeen. Kolme Koiranputkea muistuttavaa myrkkykasvia ovat:


Myrkkykeiso, on erittäin myrkyllinen! Kasvin erottaa Koiranputkesta mm. erimuotoiset lehdet.

Myrkkykatko, joka on myös hyvin myrkyllinen! Sen voi tunnistaa varressa olevista punaisista pisteistä ja hajusta, joka muistuttaa hieman kissan pissaa.

Haukanputki, myös myrkyllinen! Kasvin lehdet muistuttavat pelottavasti Koiranputkea, mutta kasvin haju on epämiellyttävän sipulimainen. Kukinto on myöskin erilainen kuin Koiranputkella.


Villivihanneksia poimivan kannattaa perehtyä hyvin myrkyllisiin näköislajeihin. Itse vasta aloittelen ja aina vielä tunnistettuani kasvin maistan hyvin varovasti ja kuuntelen tuntemuksiani. Nyt kun olen varmistunut pihamme Koiranputkista uskallan syödä niitä runsaasti jo heti kun ne maasta pilkistävät.


Tässä villivihannesmuhennos salaatti; Koiranputkea, Voikukkaa ja Siankärsämöä.


Herkullisia keväthetkiä ja hortoilun iloa!

163 katselukertaa0 kommenttia
bottom of page