top of page

Elämäntäyteistä eloa

Päivitetty: 17. huhtik. 2021


Kesä- ja heinäkuun aikana on tapahtunut paljon! Koti ja työmaa on ollut täynnä elämää ja olen saanut viettää aikaa monien ihanien ihmisten kanssa. Tänä kesänä minulle on muodostunut uusia työntekemisen rytmejä, jotka tuntuvat oikein tasapainoisilta. Olen aloittanut työt eräässä Turkulaisessa ravintolassa, jossa olen viikonloppuja töissä. Näin saan rahaa rakentamiseen ja aivoni saavat lepoa rakennuspuuhista. Olen opetellut lepuuttamaan aivojani myös raksatöissä, keskittymällä ja nauttimalla kustakin työvaiheesta sitä tehdessäni. Aamuni ovat nykyään lempeitä: kävely, jooga, aamupala. Työmaalle pääsen apureitteni kanssa usein vasta klo 10 jälkeen. Ehkä tämä kokonaisuus ei ole kaikista tehokkain työntekemisen rytmi, mutta se on elämäntäyteisin, nautinnollisin ja merkityksellisin tapa elää, jota olen tähän astisessa elämässäni kokenut. Olen uskomattoman kiitollinen!


Seuraavaksi kerron mitä kaikkea edistystä työmaalla on viimeisten kahden kuukauden aikana tapahtunut.


KATTO

Kesäkuussa saimme asennettua katolle EPDM-kumin, joten katto on nyt vesitiivis. Kumi kiinnitettiin katon reunoihin turvekoukuilla, jotka valmistimme romukasasta löydetystä lattaraudasta. Rälläköimme raudan 20cm pituisiksi palasiksi ja taivutimme niihin 90 asteen kulman. Taivutus tapahtui kuumentamalla taitoskohta hehkuvan punaiseksi kaasuliekittimellä, takomalla oikea kulma vasaralla ja jäähdyttämällä kylmässä vedessä. Koukkuun porasimme vielä ruuveja varten reijät pylväsporakoneella.


Nytten turvekoukut ovat löysästi ruuvattuina katolla ja odottavat katon reunaman laudoitusta. Lautojen kiinnityksen jälkeen koukkujen ja EPDM-kumin läpi puhjenneiden ruuvinreikien väliin spruutataan vielä jokin vettäpitävä massa, kuten silikooni ja sitten ruuvit kiristetään tiukkaan.SEINÄT

Seiniin olemme painelleet jo tuhansia savipalloja ja vielä tuhansia on painamatta. Vessan puolelle olen upottanut muutamia pikkuikkunoita ja istuintaso on jo hahmotettavissa. Saviseos on merkillinen asia, sillä jokainen seos on hieman erilainen. Eilen saimme seoksesta aivan täydellistä. Täydellinen on sellainen, joka tarttuu hyvin ja on niin kiinteää, ettei se valu kun tuoreeseen saviseinään tulee korkeutta. Seos suhteet tähän olivat: 3 hiekkaa, 1 savea, 1 olkisilppua. Ei vettä. Savi on tahmeaa mönjää ja hiekka hieman kosteaa.


Lassipullotiiliseinätkin ovat jo hyvässä vauhdissa valmistumassa. Eilen sain tehtyä kokonaisen koukeron! Yksi työtä nopeuttava asia, jonka tajusin ensimmäisen koukeron tehtyäni, oli että mallikuva kannattaa kiinnittää sienän taakse. Näin seinää voi rakentaa helpommin seuraten valmista ohjekuviota. Ensimmäisellä kerralla se oli seinän edessä, jolloin jouduin jatkuvasti nostamaan ja laskemaan kangasta. Hyvin epätehokasta, vaivalloista ja epätarkaa.TAKAISKUJA

Muutamia pieniä takaiskuja on sattunut tässä kesän aikana. Yhdestä ehkä jo kerroinkin. Siitä kuinka katon painosta johtuen seinät ikkunankarmeineen olivat vääntyneet aivan himpun verran. Tästä siis seuraa se, etteivät ikkunat mahdu enää karmeihin. Mutta vastoinkäymiset on voitettavaksi ja sinnikyyttä mitattavaksi tehty, joten sahaan vain ikkunan pokia hieman pienemmäksi.


Toinen vastionkäyminen tapahtui, kun jätin sovitetun ikkunan oksitettua seinää vasten. Tuulinen viikonloppu tuli ja kaatoi ikkunan kumoon, särkien lasin aivan sirpaleiksi. Yksi talviprojekti tulee siis olemaan uuden lasin leikkaaminen ja kittaaminen.


KIVISEINÄ

Koin ihanaa saavutuksen riemua, kun sain tämän työvaiheen päätökseen! Kiviseinän ja karmien rakennukseen, sekä oven paikalleen laittamiseen meni vain kaksi päivää. Se oli tähänastisen rakennusprosessin yksi hauskimmista töistä. Karmeja jouduin muokkaamaan ja pohtimaan melko paljon, sillä en ole ennen oven karmeja rakentanut ja pohditutti kovasti, kuinka saan karmin kiinni kiviseinään. Lopputulos on minusta aivan satumainen; mökin henki on heräämässä. Pieniä yksityiskohtia vielä uupuu, kuten puupalikka oven sulkemiseen ja uusi maalikerros saranoihin, sillä minusta mustat eivät ole kivat.


MATERIAALEJA TALOON

Tällä viikolla myös talo on edennyt pikkuruisia askeleita. Nettikirppareita kahlatessani löysin ulko-oven. Se oli edullinen: 60€ ja ikkunallinen, sekä karmillinen kuten halusin. Oven hiominen, kittaaminen ja maalaaminen on taas yksi talven tai loppukesän projekteista. Ovea hakiessamme kahlasin taas Tori.fin annetaan palstaa ja näin sielä ilmoituksen tiileistä. Tein extemporee päätöksen tarttua tilaisuuteen ja niin soitin ja haimme vielä samana päivänä kaksi peräkärryllistä tiilejä. Talosta, josta haimme tiilit oli purettu leivinuuni, joten sain kaikki siihen kuuluvat palaset, sekä puuhellan palaset. Ihanaa! Emme saaneet aivan kaikkia tiilejä tuotua edes kahdella reissulla, joten vielä on ainakin yksi hakureissu tiedossa. Ja talvelle on tiedossa taas yksi sisäprojekti: ruosteen poistaminen kaikista valurautasista lieden ja uunin palasista.


Ensiviikolla alkaa ison talon perustusten rakentaminen, josta olen aivan innoissani! Tässä kaikki uutiset tältä kertaa ja toivon näitten ilahduttavien uutisten tuovan ilon sanomaa kaikille lukijoille. Uskokaa unelmiinne ja siihen te silloin pystytte! Ihanaa kesää ystäväiseni! Nyt lähden mustikkaan! :)


25 katselukertaa0 kommenttia
bottom of page