Nyt on niin kuuma, etten jaksa rakentaa. Sisällä on viileämpää, siispä on hyvä hetki kirjoittaa blogia. Paljon on tapahtunut työmaalla viime kirjoituksen jälkeen ja myöskin tietokoneella. Viimeiset kaksi päivää olen istunut kellon ympäri tietokoneella piirtäen 3D mallinnusta koko talosta. Se on ollut hirmuisen havainnollistavaa ja toivottavasti säästää minut usealta virheeltä varsinaisessa rakentamisessa.
Tämän blogin aiheeksi valitsin alapohjan rakenteen esittelyn, sen mitä nyt olen siihen tehnyt, sekä tulisijan perustuksen betonivaluun asti.
Alapohjan rakenne
Piirsin kuvan alapohjan ideasta. Alimpana on runkopuut, joitten väliin on naulattu alaniskapuut. Seuraavasta kuvasta näkyy runkopuiden ja kehikon puiden asettelun. Alalattianiskat on kiinnitetty kehikkopuuhun ja runkopuuhun. Näitten päälle naulataan laudoitus, joka päälle levitetään noin 5 cm paksuinen savikerros, savi toimii tuulisuojana. Eristettä tulee 40-60 cm riippuen kohdasta, koska rakennan luonnokiville, vaihtelevan paksuisista pyöröhirsistä ja näin alin kerros on epätasainen. Vasta ylemmillä lattianiskoilla pyrin suoraan pintaan.
Eristeenä tulen käyttämään sammalen, purun ja isomman puukuidun seosta. Lattianiskat tulee kiinnittymään ulkoseinässä kulkevaan kehikkoon ja keskitolppaan. Tulen rakentamaan taloon sekä puu, että savi/kaakeli lattiaa.

Ja tässä alla kuva runkorakenteesta, jonka piirsin 3D mallinnusohjelmalla!

Rungon työstäminen oli tuttua mökkeröisen rakentamisesta, joten se sujui jopa jouhevasti. Saha, taltta ja vasara olivat työkaluina.
Tässä vielä kuva lähes valmiista runkorakenteesta:

Ja kuva lähes valmiista alapohjan lattian pinnasta.

Tulisijan perustus
Aloitan taas näyttämällä mallinnusohjelmalla piirtämäni tulisijan idean. Kuvassa näkyy takkaovet, uunin ovi, kaksi hellalevyä, hormit ja vesipata. En ole vielä varma vesipadan asettelusta, siitä kuinka vesi parhaiten lämpiäisi. Haluaisin kuitenkin takkasysteemiin osaksi 20-40 litraisen kattilan, jossa vesi lämpiäisi aina takkaa käyttäessä. Kattilasta tulisi putket kettiön hanaan, vessan hanaan ja ehkä jopa peseytymis nurkkaan. Ylempänä talossa olisi kylmävesisäiliö, josta samalla tavalla tulisi putket vesipisteille. Tuo pieni neliö takan vieressä merkkaa talossa sijaitsevaa kohtaa, johon voi pinota polttopuita.

Takan rakentaminen alkaa hyvästä perustuksesta.

Ei liene yllätys, että valitsin käyttää perustuksiin luonnonkiviä. Kylästä löytyi sopivasti yksi suurehko keko kiviä, josta minä ja apujoukkoni kävimme niitä hakemassa. Edellisessä postauksessa näkyi perustuskivistä takan pohjan alku ja nyt niitä vasten lähdimme kasaamaan kiviä. Ensin suuria, sitten keskikokoisia ja lopuksi aivan pieniä.

Kun kasa oli tarpeeksi korkea ja tasainen, rakensimme puusta kehikon betonivalulle. Tässä käytimme apuna vatupassia, jonka avulla mittasin kehikon vaakasuoraan joka suunnasta. Kun kehikko oli paikallaan, tilkitsimme kivien välejä saviseoksella, jotta betonia tarvisi vähemmän. Betonivalun, eli takan pohjaksi mittasin 120x120cm.

Rakennusneuvonantajani ehdotti, että ostan sementtiä, enkä betonia. Sementti on betonin yksi osa ja kun sementtiin lisää kivimursketta ja hiekkaa, niin siitä saadaan betonia. Minulle aivan uutta vieläkin! Kaikkea sitä saankin oppia tekemään. :)
Ostin siis 6 kpl 25kg sementtisäkkejä.
Tämä maksoi 35,70€

Ja 2 kpl 3m pituisiä 6mm paksuista harjaterästä.
2,50€
Seos suhteeksi neuvonantajani ehdoitti
1 sementti
1 hiekka
2 kivimurske
vettä tuntuman mukaan

Mutta minä päätin muuttaa reseptiä hieman, sillä minulla oli sekoitusvälineenä ainoastaan kottikärryt ja lapio. Murske on vaikeaa käsinsekoitettavaa. Joten nyt resepti mittayksiköillä. (10 litran ämpäri)
RESEPTI
2 ämpärillistä sementtiä (yksi säkki)
2 ämpärillistä hiekkaa
2 ämpärillistä mursketta
noin 6-7 litraa vettä
Apurini ja minä sekoitimme ja levitimme 6 kottikärryllistä. Puolivälissä asettelin harjateräksen paikoilleen ja lopuksi tasoitin massan lastalla. Mielenkiintoista oli, kuinka heti massan tasoitettua betoni työnsi veden pinnalle, valun päällä oli lopulta muutaman millin syvyinen lammikko. Minua oltiin hyvin neuvottu betonin suojaamisesta kuivumista vastaan, joten kun kakku oli valmis levitin tarkasti pressun valun ympäri. Käytin lautoja painoina, että pressu varmasti pysyisi paikallaan. Muutama päivä myöhemmin kävin vielä kastelukannulla kastelemassa kakun kertaalleen, kuten minua oli ohjeistettu.
Oli ihanaa eräänä päivänä, kun palaveerasin neuvonantajani kanssa ja minulle tuli sellainen olo, että eihän tämä tulisijankaan rakentaminen loppujen lopuksi ole niin vaikeaa. Pitää vaan tietää mistä materiaaleista ja kuinka ladotaan materiaalit oikeaan järjestykseen. Inspiroidun sinä päivänä täysin, kun pääti, että minähän rakennan tulisijankin itse. :) Vielä tänä kesänä mitä todennäköisimmin. Seuraava työvaihe tulisijassa on latoa kevytsoraharkkoja betonivalun päälle. Harkot jäävät lähes kokonaan lattian alle, mutta jos muutama sentti jää lattia pinnan ylle, niin ei se mitään, koska joka tapauksessa rappaan koko uunin savella.
Jihuu! Noniin. Tässä kaikki tältä erää. Mansikan makuisia kesähetkiä sinulle, hyvä lukija!
